Modul 2: Nyttige værktøjer

Her følger en kort gennemgang af nogle få simple programmer, der er yderst nyttige, når man retter elektronisk. Bemærk, at der er tale om tredjepartssoftware, så  skulle der ske ændringer med softwaren, vil vi forsøge at ajourføre materialet på siden. Skriv dig på til højre, hvis du ønsker at blive opdateret herom.

Shortkeys

Shortkeys er et yderst nyttigt program, når man retter elektronisk.Programmets styrke er, at man hurtigt kan indsætte længere tekststrenge via korte rettekoder, så man slipper for at bruge tid på at skrive det samme mange gange

Programmet koster omkring 25 $ og kan downloades i en 30 dages gratis version her. Der gives rabat ved køb af flere licenser samtidig (så hvis skolen køber samlet ind til matematiklærerne er der en del at spare). ShortKeys grundlæggende funktion vises i denne film

Nu skulle man gerne have fået en ide om hvad programmet kan. I denne film følger en række nyttige informationer der er rare at vide når man skal i gang med ShortKeys.

I filmen bruges præfix’et # til genveje i matematikprogrammet  mens ¤ bruges til genveje i Word.I nyere versioner af ShortKeys bliver man ved installationen adspurgt om man vil bruge præfix, og hvis man her angiver et præfix behøver man ikke skrive det som en del af genvejstasten, men tilgengæld har man ikke mulighed for at bruge forskellige præfix.

Autohotkey

Autohotkey er et alternativ til Shortkeys, der grundlæggende kan det samme, men ikke har samme intuitive brugerflade. Der er dog let at indbygge sine rettekoder i det, så man kan bruge det til at danne erstatningstekst i ethvert program, man ønsker. Både Shortkeys og Autohotkey har deres styrke i, at man hurtigt kan indsætte længere tekststrenge via korte rettekoder, så man slipper for at bruge tid på at skrive det samme mange gange. Programmet er gratis (kun til Win) og kan hentes her.

For MAC brugere: QuicKeys

Programmet Quickeys har nogenlunde samme funktionalitet som fx Hotkeys, men kan installeres på mac-computere. Det er desværre ikke et gratis program og en licens koster 60$ (ca. 350kr.).
Der er dog mulighed for 30 dages gratis brug af hele programmet og efterfølgende mulighed for adgang til en begrænset del af programmet i længere tidsperioder (ubegrænset?).

Programmet hentes på http://startly.com/products/quickeys/mac/4/ og det er rimeligt enkelt at downloade og installere og faktisk også at bruge, hvilket den medfølgende video illustrerer.

Kort fortalt opretter man en såkaldt ”abbreviation” (=forkortelse) for en tekst som man regner med at skulle skrive ofte, eksempelvis gf = God forklaring :o)

Forkortelsen oprettes med kommandoen Create hvorefter der vælges Abbreviation.
Derefter kan man i menuen i højre side dels give den nye forkortelse et navn (gf) og i vinduet nedenunder skrive hvad den skal forkorte (God forklaring :o) )

Quickeys i Word, OpenOffice og Excel

Man placerer blot cursoren på det sted hvor man ønsker kommentaren indsat og skriver den forkortelse, som man har defineret i Quickeys (fx gf), hvorefter betydningen af forkortelsen kommer til syne (hér: God forklaring :o) ).

Man kan også anvende forkortelser i kommentarfelter og lignende.

Rettekoder

Styrken ved programmer som ShortKeys og Autohotkey ligger i brugen af mere eller mindre standardiserede rettekoder. I bogen MATHIT, der er udgivet af Matematiklærerforeningen, kan man i afsnittet elektronisk aflevering og elektronisk retning se dette forslag til generelle fejlkoder. Rettekoden er reproduceret under menupunktet Begrebsafklaring.

Bogen hjemmeside er www.mathit.dk og den kan købes her. Vi ser det ikke som dette projekts opgave at kanonisere nogle rettekoder frem for andre, men disse er et godt udgangspunkt til at komme i gang med ShortKeys, og man får helt sikkert brug for sine egne rettekoder, som man selv opretter i ShortKeys når man er blevet fortrolig med programmet.

MATHIT’s rettekoder med tilhørende genveje kan downloades til ShortKeys i forskellige versioner her.

Særligt Nspire koderne er ikke lige til at lave selv, og koderne herunder skal højest sandsynligt tilpasses den computer, de indstilles på.  På siden om retning i Nspire er der en mere detaljeret gennemgang af problematikkerne.

Link
Beskrivelse Anvendelse/bemærkning
Basic 1 (højreklik->gem som) Rettekoder fra MATHIT med # foranBruges hvis ShortKey ikke er indstillet til at bruge præfix. Word, Nspire og PDF, men kan anvendes i alle programmer. Har ingen farve og skiller sig derfor ikke ud fra elevens tekst.
Basic 2 (højreklik->gem som) Rettekoder  fra MATHIT uden # foranBruges hvis ShortKey er indstillet til at bruge præfix. Word, Nspire og PDF som ovenfor men bruges hvis ShortKeys er indstillet til at bruge præfix.
   
 BEMÆRK: Når du har gemt filen skal du importere den i ShortKeys (file -> import -> import shortkey file). Du kan altså ikke åbne filerne med andet end dette program.

Zip-filer

Både Lectio, LUDUS og Fronter understøtter, at man henter et helt afleveringssæt som en samlet zip-fil. Mange styresystemer har et indbygget zip-program indbygget i højrekliksmenuen, men mangler man et zip-program til Windows, er 7-zip god. Til Mac kan MacZip bruges.

PDF Xchange Viewer og at pdf’e

Mange retter i pdf-format, fordi det er smart og enkelt filformat, og fordi det på mange måder ligner det at rette i hånden. Når man skal rette i PDF, anbefaler vi gratisprogrammet PDF Xchange Viewer, der kan downloades her her (uofficielt sted uden tilføjelsesprogrammer) eller her (officielt sted – vær opmærksom på at du skal fravælge at installere andre programmer). Med programmet er det let at lave stempler, tekstbokse, kommentarer, mv., der gør rettearbejdet i Xchange Viewer ligetil.

Ønsker man at rette i PDF, skal eleverne have konverteret deres fil (Word, Excel, CAS-værktøj eller andet) til PDF. I denne film vises det, hvordan man ‘PDF’er’. Vær opmærksom på at formler ikke altid kan konverteres til PDF.

PDF printeren der anvendes i klippet er et gratis program der hedder primo pdf der kan downloades på www.primopdf.com. Der findes mange gratis af den type PDF printere heriblandt cutepdf, der kan dovnloades fra www.cutepdf.com, eller programmet pdfcreator der findes på http://pdfcreator.danish.toggle.com. For MAC bruger er et tilsvarende program “cups pdf writer” – bare kaldet cups.

Klik her for at se mere om selve e-rettearbejdet med PDF.

Bamboo tegneplade

En Bamboo plade er en tegneplade, der fungerer som en mus. Den gør det muligt at tilføje håndskrevne noter til elektroniske dokumenter og derved rette dokumentet som om det var på papir. Tegnepladen er særlig anvendelig med Word og Xchange Viewer. Brugen af tegnepladen gennemgås i denne video.

Her vises hvordan man kan bruge PDF Xchange Viewer sammen med tegnepladen og Shortkeys.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: